Norma ISO 22000 przedstawia wymagania będące swoistą kombinacją znanych, kluczowych elementów zarządzania przedsiębiorstwem i elementów systemu bezpieczeństwa żywności w całym łańcuchu żywnościowym. Łączy w sobie m.in. wymagania z zakresu bezpieczeństwa żywności zawarte w
Codex Alimentarius, Dobrych Praktykach, normach krajowych oraz międzynarodowych standardach sieciowych (IFS, BRC). Specyficzne wymagania w porównaniu z poprzednimi normami i standardami to komunikacja w łańcuchu dostaw, zarządzanie i monitorowanie operacyjnych programów wstępnych oraz walidacja i weryfikacja środków nadzoru zagrożeń.
Organizacje mogące wdrożyć system ISO 22000 to m.in:
- Producenci żywności
- Producenci pasz
- Producenci dodatków do żywności
- Producenci opakowań, materiałów opakowaniowych oraz innych materiałów kontaktujących się z żywnością
- Firmy świadczące usługi żywieniowe, firmy cateringowe
- Sprzedawcy detaliczni i hurtowi
- Firmy świadczące usługi porządkowe
- Przedsiębiorstwa transportowe i dystrybucyjne
- Dostawcy i producenci środków do mycia i higieny
Tak więc system ISO 22000 jest możliwy do zastosowania przez wszystkie organizacje bezpośrednio lub pośrednio uczestniczące w łańcuchu żywnościowym.
Operacyjne programy wstępne
Operacyjne programy wstępne to podstawowe warunki i działania, które są niezbędne, aby utrzymać higieniczne środowisko w łańcuchu żywnościowym odpowiednie dla prowadzenia produkcji i dostarczenia bezpiecznych produktów końcowych oraz bezpiecznej żywności do spożycia przez ludzi. Programy warunków wstępnych zależą od części łańcucha żywnościowego, w którym organizacja funkcjonuje oraz od typu organizacji, są to np.
- GMP – Dobra Praktyka Produkcyjna
- GHP – Dobra Praktyka Higieniczna
Norma wymaga, aby oddzielić programy wstępne od systemu HACCP, a następnie ustalić zasady monitorowania i zarządzania operacyjnymi programami wstępnymi.