To standard bezpieczeństwa żywności, ustalający najnowszy system certyfikacji dla producentów żywności i wytwórców opakowań do żywności. System opiera się na integracji normy ISO 22000 Zarządzanie Bezpieczeństwem Żywności i ogólnych dostępnych specyfikacjach ISO/TS 22002-1.
Wspierany przez Konfederację Przemysłu Żywności i Napojów Unii Europejskiej (CIAA), FSSC 22000 został w pełni zatwierdzony przez Global Food Safety Initiative (GFSI). FSCC 22000 oparte jest na wymaganiach ISO 22000:2005 ale analizując jego niedostatki wskazuje na inne, nowe, cenne źródła wymagań, wskazówek. Pierwsza edycja FSSC 22000 była przeznaczona tylko dla producentów żywności, teraz zakres został rozszerzony o producentów opakowań poprzez opracowanie specyfikacji technicznej PAS 223, opisującej programy wstępne oraz wymagania dotyczące projektowania opakowań przeznaczonych do żywności. FSSC zostanie jeszcze rozszerzony w najbliższej przyszłości o wymagania dla wytwórców pasz, i jest gotowy do dalszego rozwoju wraz z rozwojem dedykowanych specyfikacji technicznych. FSCC 22000 i korzyści z certyfikacji:
- Wzmocnienie zaufania klientów i urzędów kontrolnych do wytwarzanych produktów
- Łatwa integracja standardu z istniejącymi systemami zarządzania jakością, takimi jak ISO 9001 czy ISO 22000
- Uzyskanie certyfikatu, który dzięki uznawalności GFSI, może zostać uznany przez kontarhentów (również sieci handlowe) na równi z certyfikatami BRC i IFS
- Wzrost zadowolenia klienta – poprzez dostarczenie produktów, które spełniają wymagania pod kątem jakości oraz bezpieczeństwa
- Wzrost zaufania klientów, kontrahentów oraz dostawców
- Obniżenie kosztów eksploatacji – poprzez doskonalenie procesów
- Wzrost efektywności produkcji
- Lepsze zarządzanie ryzykiem
- Potwierdzenie zgodności z polskim i międzynarodowym prawem żywnościowym
- Wzrost konkurencyjności na rynku międzynarodowym
Firmy które już są certyfikowane na zgodność z ISO 22000 potrzebują jedynie walidacji certyfikacji wg ISO 22000 i dodatkowego przeglądu weryfikującego zgodność z ISO/TS 22002-1 tak aby wypełnić wszystkie wymagania schematu FSSC 22000. Wyróżnikiem tego procesu certyfikacji jest wykorzystanie specyfikacji technicznej ISO/TS 22002-1:2009, która określa wymagania dla programów wstępnych, wspierających system zarządzania w zakresie nadzoru nad zagrożeniami dla bezpieczeństwa żywności w całym łańcuchu żywnościowym. Do początku 2012, FSSC 22000 była oparta na specyfikacji PAS 220, którą zastąpiła norma ISO/TS 22002-1. Wymagania pozostały niezmienione a zmiany dotyczące firmy certyfikowane są minimalne. ISO/TS 22002-1 jest normą komplementarną do ISO 22000 i dostarcza zestaw 18 programów wstępnych do wykorzystania przez producentów żywności i wytwórców opakowań do żywności:
- Konstrukcja i układ budynków;
- Układ pomieszczeń i stanowisk pracy;
- Media – powietrze, woda, energia;
- Usuwanie śmieci;
- Wyposażenie, czyszczenie i utrzymanie;
- Zarządzanie zakupionymi materiałami;
- Działania zapobiegające ryzykiem skażeń krzyżowych;
- Czyszczenie i dezynfekcja;
- Ochrona przed szkodnikami;
- Higiena personelu i pomieszczenia socjalne;
- Przerób;
- Procedura wycofania wyrobów;
- Magazynowanie;
- Informacja dotycząca wyrobów/ świadomość konsumentów;
- Bezpieczeństwo żywności, biovigilance i bioterroryzm.
Nowy schemat certyfikacji wskazał firmom wdrażającym system a także jednostkom oceniającym systemy wagę pozostałych norm serii 22000 a w szczególności ISO/TS 22004 mówiącej o identyfikowalności produktów spożywczych oraz o wadze komunikacji w łańcuchu spożywczym. Firma wdrażająca FSSC 2200 powinna wykazać się wiedzą z zakresu bezpieczeństwa żywności, dojrzałymi mechanizmami zarządzania systemem a także skutecznym wdrożeniem specyfikacji PAS 220:2008.